“Hayatınızın en önemli ve özel günlerinden biri olan kına gecenizi planlama aşamasına geldiyseniz, şimdiden tatlı bir telaşa kapılmışsınız demektir. Kına Gecesi Organizasyonu nasıl organize edilir, nerede yapılır, ne tarz bir elbise giyilir, hangi kına malzemeleri alınmalı, misafirlerinize nasıl bir hediye verilmeli gibi birçok soru aklınızı kurcalarken. “
Kına Gecesi Organizasyonu
En mutlu günlerinizden biri olan kına gecenizi planlamaya başlamadan evvel,elbette her şeyden önce kına gecenize ayırabileceğiniz bütçenizi belirlemeniz gerekli. Kına geceniz için belirleyeceğiniz bütçe, kına organizasyonu planlamasında önemli bir rol oynuyor. Ancak “Çok büyük bütçeler ayıramıyorum” diye karamsarlığa kapılmayın! Evet,büyük bütçeler ile, birçok hizmetin yer aldığı kına gecesi organizasyonları düzenlenebilir. Fakat düşük bütçeler ile kına organizasyonu hizmeti alabileceğiniz firmaların olmasının dışında; kendi evinizde, arkadaşlarınız ile beraber çok eğlenebileceğiniz bir kına organizasyonu düzenleyebilirsiniz.
DAVETLİ LİSTESİ HAZIRLAYIN
Aslında bütçenizi belirlemenizde esas önemli rolü oynayacak etmen davetli sayınızdır. Çünkü; kına gecenize davetli misafirlerinizin sayısı, nasıl bir mekanla anlaşmanız gerektiğinin ipuçlarını verecektir. Kalabalık bir liste, misafir kapasitesi yüksek mekan demektir. Aksine davetli sayısı az olan bir liste ise, butik organizasyonlar düzenleyebileceğiniz bir mekan anlamına gelir. Aynı zamanda misafirlerinize sunacağınız ikramların ve hediyeliklerin de, davetli sayınız ile bağlantılı olduğunu hesaba katmayı unutmayın.
Kına gecesi şarkıları
Kına gecesi elbiseleri
Kına Malzemeleri
Kına gecesi; günümüzde en trend ve en sevilen evlilik adımlarından biri. Özellikle günümüzde oldukça popüler ve sevilen bir gün olması ile beraber birçok farklı tarza kına gecesi etkinlikleri düzenlenmekte. Gelin adaylarının kadın dostları ve akrabaları ile hem düğün stresini attığını hem de aileden ayrılmanın verdiği buruklukla beraber tüm duyguları bir arada yaşadığı kına gecesi; gelin adayının en güzel hatırladığı günlerden biri. Kına gecesi; özellikle birçok aksesuar ve detay ile oldukça renkli ve keyifli geçmektedir.
Kına malzemeleri öncelikli olarak kınanın temasına uygun olarak seçilmelidir. Daha geleneksel olarak yapılacak olan kına gecelerinde kına malzemeleri daha ihtişamlı ve gösterişli seçilirken, daha modern ve eğlenceli kına gecelerinde gelenekselden biraz daha uzaklaşılabilir ve örnek olarak kırmızı yerine yeşil bir kına elbisesi tercih edilebilir, daha renkli seçeneklere göz atılabilir.
KINA GECESİNİN ANLAMI NEDİR?
Birçok kültürde olduğu gibi Türk kültürünün en önemli parçalarından biri de düğün törenleridir onun öncesinde ise kına gecesi Kültürümüzde düğün törenleri ile birlikte kına yakma törenleri de yapılmaktadır. Genellikle düğünden bir gece önce yani gelinin baba evinde kalacağı en son gecede yapılan kına törenleri duygu yüklü, hüzünlü ancak bir o kadar da eğlenceli ve keyifli zamanlardır.
Türk – İslam gelenek ve göreneklerinde kına merasimlerinin çok büyük önemi vardır. Evliliğe giden yolda aile evinden ayrılmanın hüznü ile sevdiğine kavuşmanın sevincini simgeleyen kına yakma törenleri günümüzde sıklıkla yapılmaktadır.
Kına gecelerinde uygulanan adetler ve uygulamalar yöresel olarak değişmektedir. Günümüzde artık kına gecelerinde hem eskinin adetleri hem de modern yaşamın adetleri bir arada bu töreni oluşturmaktadır. Çoğunlukla da bekârlığa veda partisi tadında yapılan bu geceler geleneklerin ve modernliğin çok güzel karışmış halidir.
NEDEN KINA YAKILIR?
Çok eskiye dayanan geçmişi ile kına askere gidecek gence ya da evlenecek gelin adayına farklı anlamlar içererek yapılır. Kültürümüzde kına hem bekâreti temsil etmesi hem de koruyucu özelliği sebebi ile yakılır.
Kına gecelerinde gelin adayının ve davetlilerin ellerine yakılan kına ile evliliğin korunup kutsanması amaçlanır. Kınanın rengi kırmızıdır ve Türklerde kırmızı bereketi simgeler. Öyle ki çok eski Türk adetlerinde gelinlikler de evliliğin bereketini arttırmak için kırmızı ağırlıklı renklerde idiler.
GELENEKSEL KINA GECESİ ADETLERİ NELERDİR?
Kına gecesi adetleri yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak düğünden önce düzenlenen bu gece ya kız evinde ya da kız tarafının ayarladığı bir yerde yapılır. Ancak yakılacak kına oğlan evi tarafınca alınır. Kına gecelerine özel gelin adaylarının kıyafet ve aksesuarları vardır. Buna bağlı olarak da davetlilere de yeniş, kına, şeker gibi özel hediyeler dağıtılır.
Kına öncesinde gelinin başına allı pullu al bir duvak örtülür. Gelin adayının arkadaşları ya da genç kızlar tarafından ağıtlar söylenerek, içerisinde mumların yakıldığı özel kına tepsisi getirilir. Daha sonrasında dua ile kına yakmaya başlanır. Kına, gelinin sağ elinin içine konulur ve içerisine de bir altın konularak ipek mendille bağlanır.
Kına yakma töreni sırasındaki ağıtlar gelinin baba evinden ayrılmasını gösterir şekilde ayrılık ve gurbete gitme temalıdır. Ancak gelinin sevdiğine kavuşmasını da vurgulamak için de törende yöresel oyun havaları ile hareketli müzikler çalınır ve söylenir.